Internet of Things | Waar staan we nu?
Het Internet of things (IoT) is niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld. Het aantal IoT verbindingen wereldwijd neemt dan ook exponentieel toe. Dit maakt dat er tal van communicatieprotocollen beschikbaar zijn, maar welk protocol is de juiste keuze voor uw IoT vraagstuk?
LoRa
LoRa staat voor long range en is een specificatie voor een wide-area netwerk (WAN). Binnen LoRa heeft u de vrijheid om een eigen netwerk op te bouwen, dus zonder een netwerkprovider als bijvoorbeeld KPN. Dat kan een groot voordeel zijn in gebieden waar geen infrastructuur aanwezig is of als u geen abonnementskosten wenst. Binnen Nederland is de dekking van het openbare netwerk overwegend goed dus u kunt kiezen wat het beste bij uw toepassing past.
LoRa biedt veilige communicatie in twee richtingen. Dit zorgt voor interoperabiliteit tussen slimme objecten, zonder dat er lokaal allerlei complexe installaties hoeven plaats te vinden. Enkele voor de hand liggende toepassingen zijn: het op afstand lokaliseren van objecten, het op afstand openen/ sluiten van objecten in het veld of status- of storingsmeldingen doorgeven.
Specifieke kenmerken: goede penetratie in bebouwing, relatief veel infrastructuur nodig, bi-directionele communicatie beperkt, niet provider gebonden, data rate tot 50 kbps, aantal berichten onbeperkt zolang 1% zendtijd niet overschreden wordt. Verschillende modules op 868MHz en 915MHz, er komt ook een 2.4 GHz module aan maar die is niet wereld dekkend.
NB-IoT en LTE-M
De twee gelicenseerde netwerken NB-IoT en LTE-M zijn de antwoorden van de 3rd Generation Partnership Project (3GPP), een overeenkomst tussen verschillende telecommunicatiestandaarden, op de toenemende populariteit van IoT netwerktechnologie. Deze netwerken kunnen direct verbinding maken met een mobiel netwerk, zonder dat daar een gateway voor nodig is.
Narrowband Internet of Things, afgekort NB-IoT, is één van de internationale standaarden voor IoT netwerken. NB-IoT is een Low Power Wide Area (LPWA) technologie die is ontwikkeld om op een efficiënte manier een grote hoeveelheid nieuwe IoT devices en diensten te ondersteunen en sensoren met het internet te verbinden. NB-IoT is uitstekend in staat om aan de groeiende vraag naar dekking te voldoen. Afgelegen landelijk gebied, ondergrondse plekken of lastig bereikbare plekken in gebouwen zijn geen probleem. Tevens heeft NB-IoT een laag stroomverbruik, waardoor in sommige gevallen een batterijlevensduur van 15 jaar gehaald kan worden (afhankelijk van gewenste intervallen en hoeveelheid data). Via NB-IoT toepassingen zijn metingen uit te voeren die voor veel commerciële bedrijven interessant kunnen zijn.
NB-IoT kan toegepast worden om allerlei objecten “slim” te maken. Zo kan een sensor in een afvalcontainer een seintje geven wanneer hij geleegd moet worden. Ook leent NB-IoT zich uitstekend voor Smart Home en Smart Office toepassingen. Hier worden de lage snelheid, grove data en hoge betrouwbaarheid van NB-IoT uitstekend benut.
Specifieke kenmerken: provider gebonden, data roaming mogelijk, data rate ca. 20 kbps, aantal berichten onbeperkt.
SIGFOX
Sigfox is evenals een Long Range, Low Power IoT-verbinding speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. Gevoed door batterijen kan één node zo’n 10 jaar data verzenden. Hierdoor kan op een voordelige manier inzicht van ‘dingen’ verkregen worden. De mogelijkheden met SIGFOX zijn enorm: vergroten van efficiëntie, inzicht in product processen, predictive maintenance of het voorkomen van incidenten.
Specifieke kenmerken: long range, waardoor lage infrastructuurkosten. Laag data gebruik, waardoor geschikt voor specifieke toepassingen. Laag batterijgebruik, waardoor er nauwelijks bekabeling nodig is. High security encryptie.
Conclusie
Welk netwerk het meest geschikt is voor uw product of oplossing hangt af van een aantal factoren:
- Hoe vaak en hoe veel data moet er verstuurd worden
- Wordt de data alleen verstuurd of ook ontvangen
- Het gewenste beveiligingsniveau
- Moet er iets aangestuurd worden
- Gewenste stabiliteit van het netwerk (indoor/ outdoor)
- Te overbruggen afstand
Neem contact op met Brunelco
Heeft u al een goed idee voor een IoT oplossing, of wil u een IoT oplossing laten ontwikkelen? Dit kan allemaal bij Brunelco. Wij helpen u graag bij het ontwikkelen van IoT oplossingen of diverse andere draadloze producten en systemen. Wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Neem gerust contact met ons op.
T: +31 (0) 53 5731100
E: contact@brunelco.nl